zondag 18 mei 2014

Tips voor tuin verlichting in je portemonnee

tuinverlichting
Ook in de zomer is het 's avonds laat nog steeds donker. Maar wat als jij op de latere avond ook nog lekker in de tuin wil zitten? Daarvoor moet je tuin verlicht zijn. In dit artikel staan handige tips en tricks als het om tuinverlichting gaat! 

Wat wil je verlichten?

Moet jouw tuinverlichting zorgen voor functionaliteit of juist voor meer sfeer? Bedenk wat je belangrijk vindt om ‘s avonds vanuit het raam of vanaf de veranda te zien. Bij die keuze is het slim om rekening te houden met de functie van je tuin en het doel van je tuinverlichting. Aan elementen als een trap of terras wordt vaak gedacht, maar wat dacht je van mooie hoekjes of bijzondere vormen? Zoek de juiste balans in je tuinverlichting en wees creatief. Als je je parasol wilt verlichten hebben we goed nieuws: we hebben een paar parasolverlichtingen in de webshop staan!

Bepaal het soort licht

De keuze tussen hard of zacht licht is een groot verschil. Denk erover na wat jij met jouw tuin wilt uitstralen. Gloeilampen verspreiden een warmere lichttemperatuur, maar minder licht. Licht van spotjes of in-lite tuinverlichting verspreiden een koeler licht, maar wel helderder.

De richting van je tuinverlichting

Al het tuinverlichting is verschillend en verspreiden een ander soort licht. Kies daarom de richting van het licht dat past bij een bepaald stuk van je tuin. In-lite verlichting vanaf de grond schijnt naar (schuin)boven, dat is bijvoorbeeld mooi rondom een vijver of voor de schutting. Verlichting aan de wand schijnt vaak naar rondom of naar beneden. Als je een veranda hebt, schijnen hanglampen naar beneden en geven een mooi breed licht. Spelen soms kinderen of huisdieren in je tuin? Laat dan de verlichting niet in de weg staat. Paaltjes zijn bijvoorbeeld niet aan te raden, maar eerder lichten in de bestrating.

Tuinverlichtingstips

Teken op schaal een plattegrond van de tuin. Op die manier kun je precies uitrekenen waar de verlichting moet komen en hoeveel meter kabel je nodig hebt.
  • - Bepaal welke plekken in de tuin je graag verlicht wil hebben en waar de verlichting moet komen. Probeer het simpel te houden! Creëer focuspunten. Dit doe je door met verlichting de nadruk op bijvoorbeeld een tafel, boom of plantenbak te leggen.
  • - Kies voor ‘warme’ verlichting om een uitnodigende sfeer te creëren.
  • - Let er op dat de tuinverlichting geen overlast veroorzaakt bij jezelf én bij de buren. Denk hier bij aan lichtstralen in de buurt van ramen.
  • - Tip: Het is tegenwoordig mogelijk om de buitenverlichting af te stemmen op de binnenverlichting. Zo zijn er nu ook schemerlampen en kroonluchters voor buiten!

Soorten tuinverlichting

Kijk voor het kiezen van het soort verlichting goed naar je wensen en de mogelijkheden. Weeg goed de voor- en nadelen tegen elkaar af! - Led verlichting gaat jaren mee en verbruikt over het algemeen weinig stroom, maar is het duurst om aan te schaffen. - Solar is milieuvriendelijk, maar levert geen hoge lichtopbrengst op. - 240 Volt, hieruit heb je de meeste keuze, de lichtopbrengst is groot en de lampen kunnen meteen worden aangesloten. Let wel op: de kabels moeten minstens een halve meter worden ingegraven, i.v.m. veiligheid en vorstschade. - 12 Volt verlichting is zwakstroom en daarom veilig voor kinderen en dieren. Je kunt het gemakkelijk zelf installeren en je hoeft de kabels niet in te graven (onder een dun laagje aarde kan). Zwakstroom heeft wel transformators nodig.

Bron: Loungeset.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten