zondag 11 mei 2014

Tips voor een groen gazon in uw tuin!


Een mooi groen gazon is eigenlijk het visitekaartje van de tuin. Er worden over het algemeen niet erg hoge eisen aan het gazon in Nederland, toch is regelmatige aandacht nodig! In dit artikel een aantal tips voor een groen gazon de aankomende maanden! 

Tuinkalender gazon

Maart

Het is nu maart, in deze maand begint het gras te groeien, dus het beste om te starten met bemesten. Het gazon dient bijna elke maand in het voorjaar en de zomer bemest te worden. Onderaan de pagina staan tips voor het bemesten van je gazon! Dit is overigens ook de perfecte maand als je tuinmeubelen wilt kopen!


April

In april kun je het gras bemesten, kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Als je een nieuw gazon aan wilt leggen, kun je vanaf half april tot eind mei beginnen met zaaien. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden uitkomt! Door erg koude nachten kan het gras soms niet goed kiemen, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer te zaaien.


Mei

Ook in mei kun je bemesten wekelijks maaien. De ideale lengte van gras is zo’n 3 à 4 cm. Daarnaast kun je, als het nodig is, ook in mei een nieuw gazon zaaien.


Juni

In juni kun je ook het gazon bemesten. Daarnaast dien je wekelijks te maaien en bij veel droogte regelmatig te sproeien!


Juli

In deze zomermaand is het belangrijk dat je wekelijks maait en bij droogte sproeit. Tip: maai als het gazon erg droog is het gras wat minder kort.


Augustus

In augustus kun je kale plekken bijzaaien en moet je het wekelijkse grasmaaien aanhouden. Je kunt vanaf deze maand tot eind oktober een nieuw gazon zaaien. Let er dan wel op dat je het daarop volgende jaar pas van het gazon kunt genieten.


September

Bemest het gazon in september nogmaals en maai het wekelijks. Daarnaast kun je nog steeds zaaien!


Oktober

In oktober mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. Kijk bij een tuincentrum bij jou in de buurt voor speciale overwinteringspakketten voor het gazon. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking!


November

Hark in november regelmatig de bladeren weg, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.


December

In december kun je kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Loop bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon!

Onderhouden van het gazon

Als u elke week net genoeg aandacht geeft aan uw gazon, dit bespaart u een grote klus. Als u elke dag vijf minuten aan uw gazon te werken, zult u zonder veel werk altijd in het bezit blijven van een mooi groen gazon!

Maai het gras niet te kort

Maaien kost tijd, maar het gras groeit langzamer als u het wat langer laat. Het is beter om wat vaker, maar minder kort te maaien. Langzaam groeiend gras dat wat langer wordt gelaten, heeft minder water en voeding nodig en kan tegen een stootje.

Het gazon bemesten

Gebruik gazonmest voor de regelmatige groei van het gras, zonder sterke groeipieken. De langzaam vrijkomende meststoffen werken zes maanden lang. Geef geen voeding in december tot en met januari, want in deze periode groeit het gazon niet en is het erg gevoelig voor schimmelziekten en bevriezingen. Sommige kant-en-klare meststoffen zijn ook meteen een onkruidbestrijder, dat bespaart tijd en geld! Pas meststoffen, onkruidverdelgers en producten die dat combineren alleen volgens de gebruiksaanwijzing toe. Teveel is slecht voor het gras en is weggegooid geld!

Bron: Loungeset.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten