woensdag 11 maart 2015

Inspiratie voor een Japanse tuin


Japanse tuin

Japan is het land van sushi en bijzondere gebouwen. Toeristen reizen erheen voor de cultuur, er is immers een wereld van verschil tussen de Nederlandse en de Japanse cultuur en gewoonten. Je hoeft niet reizen om Japan te zien, je kunt ook een stukje Japanse cultuur in je tuin halen! In deze blog vertellen wij je meer over de Japanse tuin en inspireren wij je voor je eigen Japanse tuin. Maak je Japanse tuin helemaal af met een ligbed voor optimale ontspanning.

Uiterlijk Japanse tuin

In de Japanse tuin staan drie elementen centraal: de planten voor natuur, de stenen voor rust en het water voor leven. In traditionele Japanse tuinen kun je een eilandje vinden met een brug ernaartoe, een lantaarn (meestal gemaakt van steen) en een (thee)huisje. In het water kun je koi vissen en schildpadden vinden. Ook staan er in veel Japanse tuinen een shishi-odoshi: een bamboe waterpomp, als de buis vol is, tikt het tegen een steen aan.

Aanleggen

Als je zelf een Japanse tuin wilt ontwerpen en aanleggen, is het leuker als je de achtergronden en symboliek achter de materialen weet. Als je zekerheid op een perfect resultaat wilt, kun je je tuin laten ontwerpen door een architect en het laten aanleggen door een hovenier die allebei gespecialiseerd zijn in Japanse tuinen.

Planten

Planten die erg leuk staan in een Japanse tuin zijn: bamboe, Acer palmatums (Japanse esdoorn), varens, Japanse notenbomen, Japanse azalea's, rododendrons, kalmia's, komoeltjes, spirea's, camelia's, prunussen, pierissen, enkianthussen, dennen, Japanse parasoldens, Chinese blauweregens en mossen. Net zoals de elementen hierboven, hebben ook de planten een symbolische waarde. Zo staan bladverliezende planten voor het tijdelijks en bladhoudende planten voor de eeuwigheid.

Inspiratie

Hieronder staan een aantal foto's van Japanse tuinen als inspiratie voor het geval jij ook een Japanse tuin wilt, maar eerst goede voorbeelden wilt zien. Laat je inspireren door de prachtige Japanse tuinen!

Japanse tuinen

Japanse tuinen















Geen opmerkingen:

Een reactie posten