donderdag 23 oktober 2014

Wicker: materiaal en onderhoud

Wicker-afb

Een hoop loungesets en andere tuinmeubelen zijn tegenwoordig gemaakt van wicker. Maar voor veel mensen is het nog niet helemaal duidelijk wat wicker nou is en waarom zij voor wicker moeten kiezen in plaats van het bekende rotan.

Wat is wicker

Wicker is de term die gebruikt wordt voor het proces van het weven. Je hebt de bekende rotan wicker welke wordt gemaakt van riet. Dit ziet er prachtig uit maar neemt de nodige onderhoudskosten met zich mee. Wanneer u deze in de tuin zet heeft u kans op uitdroging, schimmel en verkleuring. Voor buitengebruik is de kunststof soort beter geschikt. Kunststof wicker lijkt erg op rotan, maar kan beter tegen de verschillende weersinvloeden. Het is zeer duurzaam en heeft een stuk minder onderhoudskosten.

Verschillende soorten

Zoals al eerder vermeld heb je rotan- en kunststofwicker. Kunststofwicker is ook weer onder te verdelen in rond, halfrond of plat wicker. Ronde wicker is te herkennen aan zijn robuuste uiterlijk, ook is het vlechtwerk hier wat grover. Hoe platter de wicker hoe strakker er om het frame heen gevlochten kan worden. Hierdoor geeft het een strakker uiterlijk.
Hoe ronder de draad hoe lastiger het te vlechten is. Door de verschillende soorten zijn er ook verschillende prijsklassen. U betaald voor ronde wicker vaak meer dan voor platte. Dit komt mede doordat het lastiger te vlechten is maar ook doordat een ronde draad meer wicker bevat dan een plattee.
Rondwicker   Halfrondwicker Platwicker

Onderhoud wicker

Wicker is onderhoudsvriendelijk. Maar ook hierbij geldt dat onderhoud de levensduur van uw meubel verlengt en ook het uiterlijk ten goede komt. Wanneer u uw  tuinmeubel schoonmaakt gebruik dan een doek en een zachte zeepoplossing, neem het meubelstuk hiermee af en spoel hem vervolgens met water af. De wind zorgt ervoor dat uw stuk opdroogt. Mocht uw tuinmeubel echt vuil zijn dan kunt u dit het beste aanpakken met krachtreiniger. Sproei dit op het vuil en laat het een minuutje intrekken, mocht het echt vuil zijn dan een kleine 10 minuten, en spoel het hierna met water af. Mocht het nog niet weg zijn herhaal dan deze procedure. Gebruik nooit een agressieve allesreiniger of chloor voor het reinigen van uw wicker tuinmeubels.

Bron: loungeset.nl blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten