dinsdag 14 oktober 2014

Tuin winterklaar maken

Tuin-sneeuw

Winterklaar maken van de tuin.

Hoe jammer het ook is, de zomer is niet oneindig. Het is nu september, met een beetje geluk komt er nog een kleine stuiptrekking van de zomer aan waardoor wij nog heerlijk buiten kunnen zitten.  Onder het mom van regeren is vooruitzien, is het goed om vooruit te kijken.  De winter staat voor de deur, wat betekent dat de tuin hiervoor  op voorbereid dient te worden.
Je hoort mensen vaak zeggen dat zij hun tuin winterklaar gaan maken. 
Niet voor iedereen is dit een vanzelfsprekend iets.  Om je op weg te helpen hebben wij verschillende tips welke het winterklaar maken van je tuin een stuk makkelijker maken. Zo kunt u ook na de winter weer veel plezier aan uw prachtige tuin beleven.

Gazon

Om uw gazon goed de winter door te helpen is het belangrijk om deze vrij te houden van bladeren. Zo kan het gras licht op blijven vangen en hierdoor groen blijven. Ook moet u zo lang het gras groeit het blijven maaien, maai het op ongeveer 3 a 4 cm. De groei eindigt ongeveer in het einde van oktober. Bij een matige winter kan het zelfs het gehele seizoen doorgroeien. Mocht het gesneeuwd hebben en uw gazon is bedekt onder een laag sneeuw dan doet u er goed aan om het te laten liggen. De sneeuw heeft een isolerend effect en zorgt ervoor dat er een stuk minder kou bij het gras komt. Wanneer het gras bevroren is probeer hier dan zo min mogelijk overheen te lopen om de schade te beperken.

Planten

Iedere plant reageert anders op lage temperaturen. Zoek daarom van tevoren uit welke planten in uw tuin winterhard zijn. Vorstgevoelige planten hebben extra bescherming nodig en moeten soms naar binnen gehaald worden, voor andere planten is het voldoende om deze beschermen met een soort jasje. Deze kan je zelf creƫren van bijvoorbeeld jute, stro en droge bladeren. Mocht u grassen met een opgaan groeiwijze hebben dan is het handig om deze te ondersteunen. Door de vorst drogen de stelen uit waardoor zij bij belasting gemakkelijk kunnen knappen. Door deze te ondersteunen voorkomt u dit risico.

Tuinset/loungeset

Mocht u een tuinset of loungeset in de tuin hebben dan doet u er goed aan om ook deze voor te bereiden op de grillen van de winter.  Veel tuinmeubelen zijn tegenwoordig van textileen of wicker. Deze zijn het hele jaar door te gebruiken maar verdienen wel wat extra aandacht. Je doet er goed aan om deze voor het winterseizoen goed te reinigen. Dit doe je met een doek en een zachte zeepoplossing. Mochten je tuinmeubelen echt vuil zijn dan kun je deze het beste aanpakken door gebruikt te maken van krachtreiniger (Gebruik NOOIT chloor of agressieve
allesreinigers). Bij kouder weer staan de textileen en wicker meubelen meer onder spanning, hierdoor zijn zij kwetsbaarder. Bij vorst heeft het de voorkeur om deze meubels dan ook niet te gebruiken. Mochten er bladeren op uw loungeset liggen dan dient u deze er regelmatig af te halen. Dit voorkomt de vorming van schimmels. Indien u de mogelijkheid heeft is het voor het behoud van de meubels altijd beter om deze binnen op te bergen of met een afdekhoes af te dekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten