donderdag 27 februari 2014

Tuinmeubel onderhoudstips

Het onderhouden van uw tuinmeubelen zorgt ervoor dat u langer kunt genieten van uw tuinset of loungeset. Het onderhouden van uw tuinmeubelen is neemt wel een beetje tijd in beslag, maar kan er wel voor zorgen dat u geen hoge uitgaven heeft aan een nieuwe loungeset, tuinset of ligbed. Lees hieronder hoe u elk materiaal het beste kan bewerken.

Algemene onderhoudstips voor tuinmeubelen

Om de levensduur en de kleur van uw loungeset en of tuinmeubel te vergroten, dan raden wij aan om de onderstaande tips op te volgen. Tuinmeubelen worden het hele jaar beïnvloed door weer, wind en uv licht. uv-licht kan bijvoorbeeld de kleuren van uw tuinmeubel aantasten, dit wilt u natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen/ vertragen.
  • Is uw tuinmeubel niet in gebruik, plaats er een (donkere) beschermhoes overheen. Dit zorgt ervoor dat uv licht minder schade aanricht en de kleur van uw loungeset langer behouden blijft.
  • Houd uw tuinset of loungeset droog. Bijna alle tuinmeubelen zijn weerbestendig en kunnen tegen (regen)water. Echter regenwater is een beetje zuur en tast daarom uw tuinmeubel en kussens aan.
  • Plaats houten tuinmeubel (in het laagseizoen) op een kleine verhoging, zodat deze niet de hele tijd op de "natte/vochtige" grond staat. Dit zorgt er tevens voor dat de wind makkelijk onder en boven langs de tuinset kan blazen, waardoor hij sneller droogt.
  • Mochten de kussens nat zijn van uw tuinmeubel, laat deze dan op een andere plek drogen. Wanneer u deze lang laat liggen (meer dan 48h), dan kan er een natuurlijke reactie ontstaan. Er zal zich schimmel kunnen gaan vormen tussen uw tuinset en kussens.
  • Probeer te voorkomen dat er gevallen bladeren blijven liggen op uw loungeset en of tuinmeubel. Deze bladeren kunnen schimmel veroorzaken.

loungesets

Onderhoudstips voor houten tuinmeubelen

Hardhouten tuinmeubelen en teakhouten tuinmeubelen zijn zéér onderhoud vriendelijk. Ze hebben betrekkelijk weinig onderhoud nodig, dus dat is erg prettig. Wanneer u graag wilt dat uw teak houten tuinmeubel de bekende grijze kleur krijgt, dan moet u uw tuinmeubel vooral NIET bewerken met een olie, maar de natuur zijn werk laten doen. Wanneer je de honing bruin de kleur wilt behouden, dan moet je de tuinmeubelen vooral WEL bewerken met olie. Lees hieronder de tips:

  1. Pas op met het gebruik van een hogedrukreiniger bij nieuwe of licht gebruikte tuinmeubelen. De hoge druk van de waterstraal spuit de beschermde waslaag weg. Hierdoor uw set niet meer goed geschermd. (oplossing nieuwe tuinmeubel olie laag aanbrengen)
  2. Bij nieuwe tuinsets of bij oppervlakkig fijn, gebruik een zachte borstel en veeg het zand of andere viezigheid er vanaf. Bij nieuwe houten tuinmeubelen zit er vaak nog een waslaag over de set. Als je een zachte borstel gebruikt, dan blijft deze zitten.
  3. Boen met een zachte borstel de houten loungeset met een lauw vloeibaar sopje schoon of gebruik hiervoor een tuinmeubelreiniger. Laat de set vervolgens 24 uur drogen.

    Mocht je ruim de tijd hebben, laat de set 1 maand buiten staan, zodat de "zure" regen het hout kan ontvetten en de poriën van het hout open komen te staan.
  4. U heeft de set nu ontvet en is klaar om met een dikke laag tuinmeubel olie ingevet te worden, dmv een borstel of kwast. Laat de tuinmeubelolie ongeveer een kwartier in het hout trekken, waarna u met een droge schone doek de overige olie afneemt.

tuinsets

Houten tuinmeubel renoveren


Is uw houten tuinmeubel helemaal verweert, dan kunt u deze vaak weer in een nieuw staat brengen.

  1. Spuit uw tuinset schoon met een hoge drukspuit, heeft u deze niet begin bij stap 2.
  2. Maak uw hele tuinset vetvrij door middel van een sopje of tuinmeubel reiniger. En laat deze 24 uur drogen
  3. Ga vervolgens uw tuinmeubel te lijft met een schuurmachine en schuur de toplaag van uw loungeset of tuinset eraf. Eventueel pakt u eerst een grof schuur papier en daarna een fijn schuurpapier.
  4. Verwijder al het zaagsel, stof etc. door middel van: krachtige blazer of een ontvettingssopje tuinset reiniger met lauw water. Laat de set daarna goed droger (24 uur).
  5. Pak een doek of een kwast en zorgt dat uw loungeset of tuinmeubel in een goede dikke laag tuinmeubel olie wordt gezet. Laat dit minimaal 15 minuten in trekken en herhaal dit eventueel 2 keer voor een langdurig effect.
  6. Pak een schone doek en veeg de overtallige tuinmeubel olie van uw tuinset af en laat uw set langdurig drogen.
TIP: test met een oude handdoek of de olie helemaal droog is en niet meer afgeeft. Leg deze op uw tuinmeubel met iets zwaars erop. Bijvoorbeeld een gevulde plastic zak water. Laat dit 15 minuten staan. Zitten er vlekken op uw oude handdoek, dan is de olie nog niet droog genoeg.


loungesets

Onderhoudstips voor wicker tuinmeubelen


Kunststof wicker tuinmeubelen zijn, eenvoudig schoon te houden, aangezien ze zéér onderhoudsvriendelijk zijn. Een kunststof tuinset, kan niet rotten zoals een houten/ natuurlijk wicker tuinmeubel. Probeer wel uw wicker tuinset tijdens de winter te ontlasten, bij winterse temperaturen is het wicker kwetsbaar en kan het makkelijker breken. Welke goede schoonmaak tips hebben wij nog meer:

  1. Maak uw wicker loungeset regelmatig schoon met een zachte zeepoplossing. Gebruik hierbij een zachte borstel en spoel even na met schoon water. Plaats hem op je terras en de wind blaast uw set droog.
  2. Gebruik nooit chloor of agressieve allesreiniger. Dit kan rare vlekken veroorzaken.
  3. Bij hardnekkige vlekken op uw wicker loungeset of textileen tuinset, gebruik hiervoor een krachtige reiniger. Breng dit aan op de vlek en laat dit even intrekken en poets voorzichtige met een borstel op het vervuilde oppervlakte. Spoel daarna met overtollig schoon water alles af (dit is erg belangrijk). Dit zou u meerdere keren kunnen herhalen.
    Let op: test eerst op een niet opvallende plek
    Let op: resultaat is pas zichtbaar wanneer het opgedroogd is. 

Heeft u ook een onderhoudstip?

Onze redactie is altijd geïnteresseerd in meerdere tips, die wij kunnen delen. Heeft u dus een goede tip, stuur een mail naar redactie@loungeset.nl.

loungeset aanbiedingen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten